Regio Tielt

Overzicht nieuws, databanken, indices, publicaties enz. Meer info over deze afdeling kan u terugvinden onder Afdelingen of in de Ledenzone.

Buitenpoorters van Kortrijk in Aarsele 1398-1792

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Frans Neirinck heeft de BUITENPOORTERS VAN AARSELE alfabetisch genoteerd. Hoe werd men POORTER of BUITENPOORTER?

Jules Blondeel; op zoek naar goud in Canada en de Verenigde Staten

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

In 2000 publiceerde Paul Callens een kort artikel in Onze Voorouders met informatie die bevestigt dat Jules Blondeel naar goud zocht in Yukon, Canada.

In 2

Markegemse emigranten

Auteur(s): 
Chris Folens
Abstract: 

In de publicatie over de Markegemse emigranten wordt het emigratieverhaal per familie
samengebracht. Tientallen Markegemse families verlieten tussen
ca 1850 en 1950 hun dorp om te emigreren. Voor sommigen was dit een definitief afscheid,

Edouard Simays, succès et misères d'un immigré belge

Auteur(s): 
Denise Latrémouille
Abstract: 

Dit boek doet terugdenken aan die talrijke Vlamingen die in de 19de en 20ste eeuw de grote plas zijn overgestoken om in Noord-Amerika een betere toekomst op te bouwen. Dit emigratiegebeuren is voor Vlaanderen historisch en sociologisch zeer belangrijk. .

Aarsele Status Animarum 1629-1640-1642-1650-1669

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

Auteur Frans Neirinck, geboren Aarselenaar en zoon van heemkundige-onderwijzer Joseph Neirinck (1915-2003), werd de interesse voor de geschiedenis van Aarsele en de Aarselenaars met de paplepel ingegeven. In 1988 publiceerde vader en zoon “Het dialect van Aarsele”.

Wie woonde waar in Ruiselede 15e eeuw tot 18e eeuw

Auteur(s): 
Theo Silversmet
Rita Van Herrewege
Abstract: 

Theo Silversmet publiceert tussen 1988 en 1992 niet minder dan 17 werken over Ruiselede onder de titel “Verzameld archief Ruiselede”. In 1982 is dit in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde Afdeling Brugge en vanaf 1988 met het West-Vlaams Genootschap voor Familie en Wapenkunde i.s.m. de Heemkundige Kring “Oud Ruysselede”.

Denombrementen van de Heerlijkheid Vinderhoute, Merendree en Belsele

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

De inhoud van deze publicatie sluit aan bij het werk van Willy Stevens die in 2013 verscheen “Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw”. Hij baseert zich op de toegang op het archief van de Rekenkamer, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, Leenhof van Dendermonde tot 1473.

PITTEM KIEZERS 1932-1988 Wie waren zij? – Waar woonden zij?

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Naast de informatie over de overleden kiezers 1932 – 1946 – 1969 van bestudeerde periode bevat de uitgave een poging tot samenstelling van de kaart van de gemeente Pittem door de jaren heen. Vanaf 1960 ging men over op het gebruik van straatnamen in plaats van de indeling: centrum en de vier secties.

Vinderhoute landboek 1629-1688

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

In 1629 krijgt Jan Vande Velde, gheswooren landtmeter” van burgemeester en schepenen van Vinderhoute de opdracht het grondgebied Vinderhoute met de landen, bossen, meersen, boomgaarden, waterlopen, straten, huizen enz. grondig te beschrijven.

Handboek deken Jan de Mol van Tielt van 1627-1639 en van 1639-1656

Auteur(s): 
Claude Moors
Abstract: 

Op 26 november 1657 overleed Jan de Mol, deken van Tielt sedert september 1616. In het stadsarchief van Tielt (SAT) en in het decanaal archief van Tielt (DAT) bevinden zich heel wat documenten van zijn hand. Zijn handboek in twee volumes (DAT 114 en DAT 115) wordt bewaard in het archief van de Tieltse dekenij. Voor de familiekundige en heemkundige is dit een ware bron voor opzoekingen.

Belgen in Amerika: De Mensen, deel XIII

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

In 2005 gaven wij het XIVe deel uit in de reeks “Death Memorial Cards”. In de periode 2006 tot 2016 hielden we ons vooral bezig met opzoeken van informatie die op een of andere manier iets te maken had met de emigratie naar Amerika. Ondertussen kregen wij van onze contactpersonen in Amerika en België regelmatig bijkomende informatie van overleden landgenoten en hun nakomelingen.

De graven van de Gemeentelijke Begraafplaats Vinderhoute

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Voor de begraafplaats van Vinderhoute zijn in deze publicatie foto’s opgenomen met een symbolische waarde. De selectie gebeurde willekeurig, behalve voor enkele unieke zerken. Wat opvalt op deze begraafplaats is het groot aantal graven van geestelijken, ook van buiten de gemeente. Heel wat van deze zerken hebben dan ook bijna identieke kruisen.

De graven van Sleidinge

Auteur(s): 
Paul Callens
Abstract: 

Het maken van een fotografisch werk over de graven van Sleidinge kwam er na een tip dat er een groot aantal graven zouden weggenomen worden in de loop van het najaar van 2019. Naast de informatie van de begraafplaats werd ook een poging gedaan de grafplaten te ontcijferen die ingewerkt zijn in de gevel van de Sint-Joriskerk waar het kerkhof oorspronkelijk lag.

HET GAERINCKBOUCK VAN VINDERHOUTE 1730

Auteur(s): 
Luc Neyt
Abstract: 

De transcriptie van het “Gaerinckbouck” of prijsboek van Vinderhoute kwam tot stand tijdens de opmaak van de geschiedenis van Vinderhout. Het “Gaerinckbouck” begint op kerstavond 1730 en wordt gebruikt tot het einde van de 18de eeuw. Het wordt opgemaakt met de bedoeling de jaarlijkse grondlasten, per gebruiker, vast te leggen.

Index op de moderne parochieregisters Aarsele 1900-1915

Auteur(s): 
Fons Das (+)
Paul Callens
Luc Neyt
Abstract: 

Familiekunde Vlaanderen regio Tielt (FV-Tielt) streeft ernaar om de moderne parochieregisters van alle parochies van hun werkgebied in kopie of digitaal aan hun bezoekers te kunnen aanbieden. Ten behoeve van de familiekundige klapperde de heer Fons Das de moderne parochieregisters van Aarsele: dopen, huwelijken en overlijdens van 1900 tot 1915 in gezinsfiches.

De naam "Cappelle" (& varianten) in Rumbeke: 1622 - 1900

Auteur(s): 
Etienne Cappelle
Abstract: 

Met het doel de naam ‘Cappelle’ en varianten op te zoeken in heel het arrondissement Roeselare en aangrenzende gemeenten, opzet dat in 1977 is gestart, is de auteur Etienne Cappelle in Rumbeke beland.

Parochieregisters van Aarsele: overlijdens 1627-1796

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

De publicatie van de overlijdens van Aarsele start halfweg oktober 1627 om te eindigen eind december 1796. In die periode overlijden in Aarsele 6.859 kinderen en volwassenen.

De doopregisters van Aarsele 1609-1795

Auteur(s): 
Frans Neirinck
Abstract: 

De heer Frans Neirinck, geboren in Aarsele, begon halfweg 2015 de digitale beelden van de 2.300 huwelijksakten en ongeveer 1.500 ondertrouwen te lezen en nauwkeurig alle informatie te noteren.

Het Nationaal Hulp- en Voedselcomiteit in het Tieltse

Auteur(s): 
Fons Das
Abstract: 

“Het Nationaal Hulp- en Voedselcomiteit in het Tieltse”, helpen overleven in de Eerste Wereldoorlog, start met een overzicht van verschenen artikelen en boeken over dit onderwerp.

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio Tielt